Co to opłatek i dlaczego się nim dzielimy

Chyba każdy z nas doskonale zna smak cienkiego, białego chlebka, jakim dzielimy się podczas wigilijnej kolacji. Opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej bardzo duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.

Dawniej opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie produkcja opłatków realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, bowiem to przede wszystkim na wigilię we wszystkich domach opłatki się pojawiają.

Robi się je jedynie z dwóch głównych składników, to znaczy wody i mąki. Po ich dokładnym wymieszaniu gotową masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a potem wypala w gorącym piecu i tnie na niewielkie kawałki. Często w czasie prasowania stosuje się matryce, wytłaczające świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+